2011. május 27.

A kalauz, aki nem szereti a gyerekeket.....

2011. május 26-án, csütörtökön, a Szob felől 16:26-kor Vácra érkező onnan tovább Budapest felé tartó zónázó vonattal utaztam és egy szinte tragikomédiába illő esemény szem és fül tanúja voltam számos utastársammal együtt. Magam se hiszem el, hogy mit láttam. A lenti történetet megosztottam a MÁV ügyfélszolgálattal, akik rendkívüli kivizsgálást ígértek.
No de mi is történt?
Íme:

Amikor a vonaton helyet foglaltam csupán arra lettem figyelmes, hogy nagyon sok gyerek rohangál a vonaton, próbálnak helyezkedni, és valami miatt nagyon sokat beszélnek egy csoportban összegyűlve. Én pont egy négyszemélyes ülőhely mellett kaptam helyet. A négyszemélyest azért nem választottam, mert egy igen testes kalauznak öltözött MÁV munkatárs ült ott maga mellett egy nagyobb méretű táskával- egyértelműen jelezve, hogy nem kíván utastársat. Vele szemben egy hölgy ült- aki bátran felvállalta, hogy beül a négyüléses hely egyikére. (itt jelzem a fülkében 2 db négyszemélyes hely van és több kétszemélyes ülőhely)
A gyerekek gond nélkül elfértek - mert ugyan sokan nem voltak- csak szokatlanul zajosak. Amikor is a négyszemélyesben üldögélő MÁV munkaruhás idősebb úr felállt és otthagyva a táskáját kiment a kocsiból. Erre a pillanatra a gyerekek elkezdtek visongani, sírni stb. - ami már gyanús lett a többi utasnak is.
A pedagógus pedig kilépve a tömegből odament az ülése mellé és kérdezgette tőlünk hová ment az úr. Páran mondtuk, hogy nem tudjuk, de egyre idegesebb a pedagógus hölgy. Tájékoztatott, hogy az úr megfenyegette a gyerekek, hogy bomba van nála (szó szerint a nitroglicerin szót használta) és most eltűnt itt hagyva a táskáját. A hölgy zavartan belenézett a gyerekek szemere láttára az úr táskájába és közölte, hogy nem lát benne gyanús tárgyat, ami bombára hasonlítana.
A MÁV ruházatú úr visszatért a helyére és kényelmesen helyet foglalt, a gyerekek szinte rémülten kísérték figyelemmel minden mozdulatát és most már jól hallhatóan sírtak, valamint ismételgették, hogy felrobbannak.

A pedagógus elsőként rendőrt akart hívni, de a zónázó vonat Pestig nem áll meg, ezért a legegyszerűbb megoldást választotta: szólt a kalauznak. A kalauz egyből megkérdezte a munkatársát, hogy miért ijesztgeti a gyereket és megkérte változtasson a stílusán(hangvételük egyértelműen jelezte, hogy ismerik egymást). A változás abban nyilvánult meg, hogy a táskás úr ismét otthagyta a táskáját és kiment. A gyerekek megint elkezdtek sírni, és rémüldözni.
Majd visszatért és mogorván olvasgatott, ahogyan korábban is. A kalauz tompítván a szituáció kellemetlenségén beszélt a pedagógussal, de a gyerekek a leszállásig nem nyugodtak meg. A beszélgetésből megtudtam a többi utassal együtt, hogy amikor a gyerekek felszálltak a MÁV-os öltözékben üldögélő úr a táskáját maga mellé helyzete és rászólt a gyerekekre, hogy ne üljenek le mellé, mert bomba van nála.

Persze ezt riogatásnak szánta és mindenki józan ésszel azt mondja szó sem volt itt bombáról. csupán egy modortalan úrról, aki ijesztgette a gyerekeket, hogy azok ne üljenek le mellé.
A helyzet pikantériája hogy ez az úr MÁV alkalmazotti munkaruhában volt- feltételezhetően dolgozója a cégnek. Mindamellett, mint gyakori utas tudom is róla, hogy kalauz. Csak éppen akkor valószínű, hogy munkába tartott, vagy már jött, de munkaruhában.
A bombás viccek régebben jobban sültek el, most amikor mindenhonnan ez folyik a médiából már kevésbé komikus, sőt. A gyerekek pedig különösen kaphatóak rá., arról nem is beszélve, hogy ők csak az embert látták, aki megfenyegetett 20 diákot. Lehetett volna akár valós is a bomba fenyegetés? A magatartása is utalt az úrnak, arra hogy több esetben látványosan ott hagyta a táskáját.
Elgondolkodtató az a morál, hogy egy MÁV alkalmazott gyerekesnek tűnő módon fenyeget meg általános iskolásokat, amikor viseli a munkaruházatát.
Feltételezem, hogy a pedagógus is tett valamilyen intézkedést az ügy bejelentéséről.

Az élmény maradandó, a gyerekek örökre a szívükbe vésték a kedves MÁV-os kalauz bácsit, aki ijesztgette őket. Én meg lekopogtam ezen sorokat..s tán a nagy hatalmú médiát is illendő értesíteni... Hátha megint "elcsúsztak néhányan a leveleken"!

Tékozló homár oldalán is olvasható a felvetés- számos jófej és pár hitetlenkedő megjegyzéssel:
http://homar.blog.hu/2011/05/27/bombaval_fenyegeti_utasait_a_mav

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése